Явор Йорданов и Костадин Чучулайн са сред учениците с най-добри резултати от многобройни

...
Явор Йорданов и Костадин Чучулайн са сред учениците с най-добри резултати от многобройни
Коментари Харесай

Различните абитуриенти и тяхната сбъдната мечта – Оксфорд



Явор Йорданов и Костадин Чучулайн са измежду учениците с най-хубави резултати от многочислени олимпиади по физика и астрономия в България.  Явор е възпитаник в Националната природо-математическа гимназия " Акад. Любомир Чакалов “ и се подрежда сред най-добрите състезатели по физика и астрономия в страната ни. Костадин учи в Природо-математическа гимназия „ Акад. С. Корольов “ и е финалист в олимпиадата по физика.

И двама зрелостници са носители на  златните медали от влиятелни интернационалните надпревари  и към този момент са признати в един от най-старите университети във Англия, този в Оксфорд. Остава им последната крачка, да осигурят финансиране, с цел да продължат развиването си в областта на физиката.

Какво е да учиш в влиятелния университет Оксфорд ...

Aĸo чoвeĸ ce нacтpoи нa пpaвилнитe чecтoти, пpи зaвъpшвaнeтo cи щe нaпycнe  Оксфорд с  диплoмa и мнoжecтвo ĸoнтaĸти, ĸoитo ще мy oтвapят вpaтитe в бъдeщe. И двамата зрелостници са убедени, че тяхното място за развиване е България.

През предходната година в влиятелния английски университет са кандидатствали към 1400 души, а са признати към 200.

Изпитът е провокационен – състои се от разнообразни задания по физика и математика, и поредност  от изявленията, споделя Костадин Чучулайн в " Нашият ден “.

" По време на събеседванията се дискутират задания и ние би трябвало да ги решим оптимално бързо. В същото време обясняваме какво и за какво го вършим, с цел да намерим решението, което е забавно. Дори и да не са комплицирани дилемите, цялото изявление трае в границите на половин час и би трябвало да сме оптимално бързи. До този миг България ми е дала доста благоприятни условия за развиване и бих се радвал, откакто завърша Оксфорд, да допринеса за развиването на науката в страната ни, като правя научноизследователска работа ", допълва Явор Йорданов.

Как да подкрепите младите физици

Всеки, който желае да поддържа физиците Явор и Костадин, може да се свърже с техния преподавател по физика Каравасилев – преподавател по физика на имейл: 

Целия диалог с Явор Йорданов  и Костадин Чучулайн можете са чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР